Witamina C (kwas L-askorbinowy) jest ważnym składnikiem odżywczym. Ponieważ organizm człowieka nie wytwarza jej samoistnie, musi być dostarczana do organizmu w pożywieniu lub poprzez sup­le­mentację. Naturalnie zawierają go tylko owoce i warzywa. Ponieważ łatwo ją zniszczyć w procesie przygotowywania posiłków (gotowanie, pieczenie, smażenie), suplementacja jest doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi jej odpowiedniej ilości.

 

KORZYŚCI

  • Wspiera układ immunologiczny – podnosi odporność organizmu
  • Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Pomaga w produkcji kolagenu.

SPOSÓB DZIAŁANIA

Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Zapobiega ona szkorbutowi, a także wspiera organizm w walce z innymi chorobami – np. infekcjami górnych dróg oddechowych. Aktywizuje układ immunologiczny, dzięki czemu ułatwia gojenie się ran, hamuje tworzenie się sińców oraz podnosi odporność na zakażenia. Ważną rolą witaminy C jest wspomaganie produkcji kolagenu – podstawy tkanki łącznej, znajdującej się m.in. w skórze, krążkach między­kręgowych, ściankach międzykomórkowych, więzadłach, koś­ciach, zębach i chrząstkach. Witamina C jest także antyoksydantem – pomaga chronić inne witaminy oraz komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.

SKŁAD

Zawartość składników: 1 tabl.
Witamina C 1000 mg (1250% ZDS*)
Rutyna 5 mg
Hesperydyna 5 mg
Bioflawonoidy z cytryny 5 mg
Wyciąg z owoców aceroli (kwaśna wiśnia) 5 mg
Sproszkowany owoc dzikiej róży 5 mg
* ZDS – zalecane dzienne spożycie

Inne składniki: kwas stearynowy (substancja przeciwzbrylająca), hydroksypropylometyloceluloza (substancja zagęszczająca), stearynian magnezu (emulgator), fosforan diwapniowy (substancja zagęszczająca), dwutlenek krzemu (substancja przeciwzbrylająca). Składniki otoczki: wosk carnauba (substancja glazurująca), hydroksypropylometyloceluloza (substancja zagęszczająca), maltodekstryna, glikol polietylenowy 6000 (nośnik).

SPOSÓB UŻYCIA

1 tabletka dziennie w trakcie posiłku

Do wytwarzania swoich produktów Nature’s Sunshine wykorzystuje wyłącznie naturalne składniki, dlatego też dopuszczalne są niewielkie różnice w kolorze różnych partii tego samego produktu.
Bioflawonoidy to naturalne substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim owocom.
Jest to niezwykle liczna grupa substancji dotychczas odkryto 4000 związków chemicznych.
Bioflawonoidy mają wiele użytecznych właściwości są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia. Dotyczy to zarówno popularnych infekcji czy przeziębienia i grypy, ale również chorób przewlekłych cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, choroby serca, a nawet nowotwory.

Najlepiej poznane są właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) bioflawonoidów. Dzięki nim komórki organizmu człowieka chronione są przed szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników powstających w organizmie w czasie zachodzących w nim procesów utleniania. Bioflawonoidy chronią i wspomagają w tym działaniu inne cenne dla zdrowia substanacje o właściwosciach antyoksydacyjnych np. witaminę C. Bioflawonoidy są niezbędne dla człowieka.Wyciągi zawierające bioflawonoidy cytrusowe wykazują szereg właściwości farmakologicznych: zdolność podnoszenia poziomu witaminy C w komórkach, zmniejszenie przenikalności i kruchości włośniczek, zmiatanie oksydantów i wolnych rodników, oraz hamowanie niszczenia kolagenu. Wykonują również właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne.
Według „Trends in Pharmacological Science”:
„Naturalne flawonoidy wykazują silne działanie antyalergiczne, przeciwzakaźne i przeciwwirusowe. Zazwyczaj substancje te występują w codziennym pożywieniu co sugeruje, że pełnią one ważną rolę w modyfikowaniu reakcji organizmu na naturalne biologiczne substancje.”

Należy je stosować w schorzeniach reumatycznych, gdyż przypuszcza się, iż w chorobie gośćcowej jest niedobór tych składników. Wspomagają udrażnianie kanałów wydalniczych w organizmie, rozszerzają naczynia nerkowe, ułatwiają przepływ krwi przez nerki i oczyszczanie organizmu z toksyn oraz kwasu moczowego (wykazuje działanie moczopędne). Jest to bardzo ważne np. w przypadku gdy cierpimy na acidozę zaburzenie metaboliczne organizmu.
Bioflawonoidy bardzo pozytywnie działają na naczynia kapilarne, te najcieńsze prowadzące krew i składniki odżywcze i tlen prosto do komórek. Zapobiegają stanom zapalnym i pękaniu naczyń krwionośnych, uelastyczniają je i przeciwdziałają krwotokom. Opóźniają w ten sposób proces miażdżycy w naczyniach krwionośnych. Udowodniono ich pozytywny wpływ na pracę mięśnia sercowego oraz w przebiegu zatruć.
Flawonoidy pobudzają też wydzielanie żółci, chronią wątrobę przed marskością.
Bioflawonoidy uczestniczą w procesie syntezy kolagenu, substancji która odpowiada za stan więzadeł ścięgien i stawów a także za wygląd naszej skóry.

Bioflawonoidy działają zawsze synergistycznie z innymi składnikami roślinnymi i najczęściej z witaminą C. Oznacza to, że równoczesne działanie roślinnych składników jest kilkakrotnie bardziej efektywne niż kiedy występuje oddzielnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *