Aloes i alanina.

Alanina to kolejny organiczny związek chemiczny zaliczany do 22 aminokwasów proteinowych, które stanowią podstawę do syntezy cząsteczek białkowych. Ze względu na swój endogenny charakter alanina może być syntezowana samodzielnie przez nasz organizm. Proces produkcji tej substancji odbywa się przy udziale pirogronianu i innych aminokwasów, wśród których wymienia się cysteinę, glutaminian oraz znaną z aloesu walinę. Sama alanina stanowi główny punkt niezwykle istotnego szlaku metabolicznego w ludzkim ustroju, który określany jest jako cykl glukozowo-alaninowy. Oprócz tego alanina jest związkiem występującym m.in. w osoczu krwi oraz płynie gruczołu krokowego znanego lepiej jako prostata.

Z uwagi na endogenny charakter alaniny mamy do czynienia ze związkiem, którego niedobory są praktycznie nieodnotowywane. Niedostatek tego aminokwasu występuje w przypadkach skrajnego niedożywienia, któremu towarzyszy długotrwały niedobór białka. Alanina może być jednak w prosty sposób uzupełniona wraz z pożywieniem. Jej głównymi źródłami są oczywiście produkty o wysokiej zawartości protein, takie jak mięso, jaja, ryby czy żelatyna. Również niektóre rośliny strączkowe, kasza jaglana, orzechy arachidowe, otręby i zarodki pszenne, a także nasiona dyni bądź słonecznika mogą stanowić alternatywny sposób (np. dla wegan) na uzupełnienie poziomu alaniny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *